Platile online cu cardul sunt din ce in ce mai folosite la noi in tara. E-commerce-ul castiga teren iar specialistii isi indreapta atentia si preferintele catre acest tip de tranzactie din ce in ce mai des. In era vitezei avem, insa cateva avantaje si dezavantaje de care sa tinem cont atunci cand decidem sa realizam plati online.

Avantajele platilor online

Platile online prezinta o serie de avantaje pe care utilizatorii romani incep sa le perceapa din ce in ce mai puternic:

 • Tranzactiile se efectueaza mai rapid
 • Operatiunile se realizeaza direct de acasa, fara a fi necesara deplasarea la banca/posta
 • Costurile se reduc prin comisioane mici sau inexistente

plata_online_e-commerce

Desigur, avantajele sunt si de partea detinatorilor tot mai numerosi de magazine online; frecventa si valoarea cumparaturilor online au crescut, lucru ce a determinat optimizarea magazinelor online care ofera acest tip de serviciu.

Tranzactiile online prezinta, totusi si cateva riscuri, deoarece nici detinatorul de card si nici cardul nu sunt prezenti cand tranzactia este finalizata, iar datele de identificare trebuie introduse in mediul online.

Inotec te sfatuieste cum sa efectuezi o plata online in siguranta:

 1. Plateste online doar pe site-uri cunoscute de tine sau validate de catre programe de certificare (ex: Trusted.ro).
 2. Incearca sa realizezi platile online pe site-uri securizate prin SSL. Acest tip de site-uri sunt sigure si tranzactiile sunt securizate; cel mai simplu le recunosti dupa faptul ca semnatura lor are prefixul “https://” in loc de ”http://” .
 3. plata_online_e-commerce2

 4. Foloseste un program antivirus sau antispyware instalat si actualizat pe calculator in momentul realizarii unei plati online.
 5. Nu salva in browser campurile ce contin numarul cardului, numele de pe card sau contul pentru a fi completate automat; de asemenea nu le salva nici in memoria calculatorului.
 6. Nu introduce codul PIN, CNP sau alte date personale in efectuarea unei plati online. In mod normal, se va solicita doar numele titularului, numarul cardului si data expirarii acestuia.
 7. Unele site-uri folosesc serviciul 3D Secure pentru a garanta securitatea informatiilor de plata. Activeaza acest serviciu daca este disponibil la banca emitenta pentru a elimina riscul fraudelor.
 8. Verifica suma de plata, inclusiv separatorul zecimal (virgula sau punctul), numele comerciantului, adresa de Internet si persoanele de contact pentru a te asigura ca sunt cele reale.

Concluzie

Platile online sunt o alternativa comoda si rapida a platilor clasice, prin cash sau transfer bancar. Dar pentru a le folosi fara riscuri trebuie sa ne asiguram ca am luat masurile de protectie recomandate pentru deplina siguranta a contului si pentru a beneficia de o experienta placuta in procesul cumparaturilor din mediul online.

Te-ar putea interesa si: