*** Acest articol este primul dintr-o serie de articole create in colaborare cu partenerii nostri, pentru a raspunde cator mai multe intrebari pe care le poate avea cineva cu un start-up sau un business ecommerce.

De data aceasta i-am luat la intrebari pe cei de la EUROWEB, una dintre companiile de top ale pietei de telecomunicatii din Romania si parte a grupului Turk Telekom, care ofera servicii de administrare a contului si operatiuni ale retelei integrate peste toata infrastructura ce include 19 tari in Europa Centrala si de Est, Turcia, Orientul Mijlociu si zona Caucaz.

In articol am abordat cateva intrebari care sa defineasca ce este cloud computing fata de hosting-ul obisnuit si in ce masura poate fi cloud-ul o solutie pentru business-urile ecommerce.Daca aveti si alte intrebari, trimiteti-le pe mo@inotec.ro.

cloud_computing1. Ce este cloud computing?

Cloud computing reprezinta un mod de a utiliza resurse de calcul care sunt livrate sub forma unui serviciu accesibil prin retea. In functie de tipul retelei (public: internet / privat: retea interna a companiei) aceste tipuri de resurse se pot concretiza in “cloud public” sau “cloud privat”.

Din punct de vedere al suportului fizic orice resurse de tip cloud computing sunt definite peste unul sau mai  multe echipamente dedicate si/sau sisteme software ce ruleaza peste aceste echipamente.

In functie de tipul de resurse pus la dispozitia clientului serviciile de cloud computing se impart in urmatoarele categorii:

IaaS (Infrastructure-as-a-Service) – in acest caz utilizatorul are la dispozitie resurse garantate/negarantate de procesare, memorie, stocare si acces in retea peste care isi defineste si administreaza propria platforma software (sistem de operare + aplicatii)

PaaS (Platform-as-a-Service) – in acest caz utilizatorul are la dispozitie resurse scalabile manual/automat de procesare,memorie, stocare si retea +sistem de operare si mediu de dezvoltare a aplicatiilor pus la dispozitie de catre furnizorul de PaaS. Utilizatorul nu are control direct respectiv nu administreaza direct resursele de procesare respectiv sistemul de operare. Aceste componente raman in sarcina furnizorului de servicii. In functie de solutia tehnica resursele de PaaS pot scala manual sau automat, procesul de scalare putand fi controlat de catre aplicatiile ce ruleaza peste serviciul de PaaS

SaaS(Software-as-a-Service) – in acest caz, utilizatorul are acces exclusiv la aplicatii software si/sau bazele de date ce stau in spatele acestora. Furnizorul de servicii acopera in acest caz atat alocarea de resurse de procesare, memorie, stocare, retea cat si instalarea + managementul platformei software care sustine aplicatia ce se livreaza catre client.

 

cloud_dir

2. Cum este cloud-ul diferit de hostingul obisnuit?

Provizionarea de resurse se poate realiza foarte rapid, de obicei la o fractiune din intervalul de timp necesar provizionarii de resurse fizice.

Scalabilitatea resurselor de tip cloud computing este de obicei foarte rapida ne-existand limitele specifice unei platforme dedicate (CPU, RAM, HDD/SSD). Economiile de scara obtinute prin folosirea resurselor de tip cloud computing sunt de obicei substantiale.

Resursele de tip cloud computing vin cu diverse mecanisme de securizare si backup al datelor la pachet. Restaurarea acestor resurse la starea lor initiala se poate efectua intr-un timp foarte rapid astfel incat impactul asupra business-ului este de obicei unul limitat

ecommerce - cloud

3. Ce aspecte fac diferenta intre hostingul in cloud si hostingul obisnuit pentru un magazin online?

Timpul foarte rapid de implementare. De obicei cu un ordin de marime sub timpul necesar unei implementari clasice (resurse hardware dedicate + platforma software);

Costurile relativ scazute. In plus se achizitioneaza un serviciu (OPEX) acest aspect nu presupune costuri initiale cu platforma;

Scalabilitatea foarte rapida este cruciala pentru orice business online avand in vedere ca pe parcursul unui an pot exista fluctuatii majore de trafic si/sau incarcare a platformei ce sustine acest business

Cloud computing

4. Cat de flexibila este o astfel de optiune pentru o platforma de ecommerce?

Intr-un cuvant: foarte. Flexibilitatea e probabil atributul cheie atunci cand discutam ecommerce iar aici resursele de tip cloud se muleaza perfect pe acest model de business.

In acest moment toate platformele de ecommerce majore ruleaza exclusiv in cloud deoarece doar resursele de tip cloud computing pot tine pasul cu nivelul de scalabilitate impus de dinamica acestui business.

online-shopping

5. Este cloud-ul o optiune si pentru magazinele online mici? De la ce nivel al business-ului online devine rentabil cloud-ul?

Da. Practic orice nivel de business care poate fi concretizat intr-un tarif lunar minim acceptabil pentru a sustine acest business poate avea in spate resurse de cloud.

Indiferent de nivelul business-ului, prezenta online este o realitate. Indiferent daca discutam de un website cu trafic mare sau de un website care are doar rolul de a prezenta unul sau mai multe produse resursele de cloud stau cel mai probabil la baza acestuia.

Ca rezultat nu exista un nivel minim pentru care cloud computing-ul devine rentabil. E ca si cum ai intreba in ce masura iti foloseste un website de prezentare in vanzarea produselor tale.

btn-hover

Te-ar putea interesa si: