PHP, cel mai popular limbaj de programare din lume, a fost creat de Rasmus Lerdorf in 1995. Ulterior, Andi Gutmans si Zeev Suraski au creat bazele pentru PHP 3 in 1997, iar dupa doi ani au construit Zend Engine, interpreter-ul actual pentru PHP.

Site-uri importante construite cu ajutorul PHP

In prezent, 35% din traficul web este interpretat de PHP, iar Wikipedia sustine ca 75% din numarul total al site-urilor folosesc PHP. Site-uri ca Facebook, Wikipedia sau Yahoo au fost construite in PHP; chiar si WordPress, platforma de blogging, utilizeaza tot PHP. Alte sisteme importante de management al contentului, ca Drupal sau Joomla, sunt construite, de asemenea cu ajutorul limbajului de programare PHP.

Avantajele competitorilor PHP

Cu toate acestea, PHP nu joaca inca un rol important in doua tehnologii curente: mobile si cloud. Programatorii dedicati limbajelor C, Java, .NET, Python sau Ruby nu sunt atrasi inca de limbajul PHP. De la avantul smartphone-urilor, aplicatiile pentru Android sunt scrise in Java iar cele pentru iPhone sau Ipad sunt scrise in Objective-C.

Gutmans recunoaste ca .NET si Java sunt singurii competitori, dar arata ca PHP sustine solutii importante ca WordPress, Drupal sau Magento.
„Stam mai bine ca acum 8 ani. Astazi suntem singurii care au reusit sa ajunga in marile companii. Credem ca momentul PHP va continua. Nu l-as vedea incetinind tocmai acum.” (Andi Gutmans).

PHP pregateste solutii pentru Mobile si Cloud

La conferinta Zend Con, cea mai mare conferinta de PHP, Andi Gutmans a dezvaluit cum compania sa ii va ajuta pe cei 5 milioane de programatori PHP din lume sa construiasca pentru Mobile si Cloud.
Aplicatiile mobile se concentreaza mai mult pe utilizatori si usability. Acestea mobile devin din ce in ce mai sofisticate, preluand date din sisteme diferite, chiar si din servicii Cloud. Ultima versiune de Zend Studio si Zend Server vor sa introduca PHP in dezvoltarea Mobile si Cloud.
„Asta ma face sa ma intreb: Ce vor crea 5 milioane de programatori PHP din intreaga lume?” a  mai declarat Andi Gutmans

Concluzie

Se pare ca limbajul de programare PHP va avea un rol important si in aplicatiile destinate dispozitivelor mobile, dar si a serviciilor de tip Cloud, chiar daca in prezent el reprezinta cel mai important limbaj server-side.

Te-ar putea interesa si: