Cât de des vi se întâmplă să introduceţi întrebări în fereastra de search Google şi să aşteptaţi răspunsuri cât mai exacte?

Noul concept vehiculat în mediul on-line –Web 3.0 – se bazează pe ideea conexiunilor între numeroasele informaţii existente în mediul virtual. Cu Web 3.0, e ca şi cum ai avea un asistent personal care ştie totul despre tine (cum trăieşti, ce manânci, cum te îmbraci, unde te plimbi etc) şi care poate accesa cantitatea enormă de informaţii stocate pe Internet pentru a răspunde oricărei întrebări pe care i-o adresezi.

Şi ca exemplu: e sâmbătă, nu prea am ce face – aş merge la un film, dar mi-e şi foame şi aş vrea să mănânc pe undeva mai întâi, iar după film, spre seara, aş merge la un concert sau la un stand-up comedy. Conform celor care promovează conceptul de Web 3.0, tot ce trebuie să fac e să deschid laptopul şi să-i zic browser-ului: “Vreau să iau prânzul la un restaurant cu specific mediteranean, pe urmă să văd o comedie la cinema şi apoi să merg la un concert folk.”

Cu posibilităţile curente, motoarele de căutare nu fac decât sa caute paginile web care conţin cuvintele cheie din întrebarea mea şi să-mi returneze rezultatele în funcţie de relevanţa. În schimb, browser-ul Web 3.0 va analiza întrebarea, va cauta pe Internet toate răspunsurile posibile şi va organiza rezultatele găsite în contextul întrebării mele – îmi va da o lista cu toate restaurantele medineraneene localizate în apropierea cinematografelor la care rulează comedii la ora prânzului şi-mi va da si lista concertelor folk organizate în oraş în seara respectivă, eventual imi va propune şi alte evenimente care s-ar putea sa-mi placă. Sună bine?

Cu Web 3.0, fiecare utilizator de Internet va avea un profil unic în funcţie de istoricul paginilor accesate şi a căutărilor făcute pe Internet – cu cât cauţi mai mult, cu atât te cunoaşte mai bine şi va şti să-ţi răspundă la o întrebare la obiect de genul “ce să mai citesc?”  sau “unde să mănânc azi ?”.  Browser-ul va analiza informaţiile colectate despre tine – ce-ţi place, ce nu-ţi place şi în funcţie de locaţia în care te afli, îţi sugerează restaurantele din zonă :-).

Mai pe scurt:

Cu Web 1.0 e ca şi cum ai merge la bibliotecă – imposibil să nu găseşti pe Internet o informaţie de care ai nevoie ;

Cu Web 2.0 e ca şi cum ai vorbi cu un prieten – reţelele sociale sunt din ce în ce mai populate – îţi regăsesţi foşti colegi, îţi faci noi cunoştinte, găseşti noi oportunităţi;

Cu Web 3.0 e ca şi cum ai avea un asistent personal care ştie în orice moment ce-ţi place şi ce nu şi e gata oricând să-ţi dea cele mai bune soluţii la întrebările tale.

Trecerea la noua etapă de experinţă online se va face treptat.

Conceptul Web 3.0 va deschide noi posibiliţăţi şi oportunităţi pentru e-business. Ca şi utilizator de Internet, trebuie să fim conştienţi că informaţiile personale vor fi mult mai uşor accesibile altor navigatori prin mediul on-line (mai mult decât sunt în prezent prin retelele de socializare :-)).

Te-ar putea interesa si: